Zorg voor de zorggever

Vrouwen worden vaak geconfronteerd met een vorm van extra zorg: voor een kind, ouders, buren of een vriendin. Het gaat vaak ongemerkt en voordat je het weet is je week overvol en heb je geen tijd meer voor jezelf. Het huishouden, je gezin, je werk, vriendschappen, sport of de kerk nemen allemaal een bepaalde hoeveelheid tijd in beslag. Daar komt dan het zorgen voor een ander bij en zo ben je (vaak ongemerkt) een mantelzorger en schiet de zelfzorg er bij in.
Hoe neem je tijd voor jezelf als mantelzorger?
Het is belangrijk dat je hier even de tijd voor neemt! Pak een kop koffie/thee en pen en papier (dat werkt nog altijd het beste). Zet al je verantwoordelijk-heden eens op een rijtje. Hoeveel tijd neemt elke taak en hoe vaak is dat per week? Vergeet hierbij de voorbereidingstijd en de reistijd niet mee te rekenen. Zijn er taken die jij alleen jij kan doen of zou je ook taken over kunnen laten aan een ander of met iemand kunnen delen? Zeker mantelzorg moet je met iemand delen! Denk hierbij eens aan de bezoekjes, de administratie en alle andere regeldingen. Zo kan jij even rust nemen als de ander een taak van jou overneemt.
Zelfzorg: een dagelijks moment voor jezelf.
Tijd voor jezelf nemen is geen luxe, maar een noodzaak. Zie het maar als een zachte bries* in de storm: je frist even helemaal op, het geeft je rust. Het is noodzakelijk om deze tijd voor jezelf te nemen om weer op te laden. Door regelmatig jezelf even stil te zetten en te genieten van een rust moment geef je jezelf ruimte in je hoofd en in je lichaam om te herstellen en te reflecteren.
Tijd voor jezelf inplannen: hoe doe je dat?
Pak je agenda en plan tijd voor jezelf in. Dat klinkt super simpel, maar de praktijk leert dat dit best een hele opgave kan zijn. Denk dus niet: ik kijk wel hoeveel tijd en wanneer ik tijd over heb deze week! Nee! Plan het echt als activiteit voor jezelf in. Plan het ook niet op de dag zelf pas in, want dan zit je dag waarschijnlijk al vol! Doe dit voordat de week begint, op zaterdag of zondag. Stem die planning meteen af op die van andere huisgenoten, zodat je niet ineens voor een verplichting komt te staan waar jij geen rekening mee hebt gehouden!! Hier volgen wat ideeën voor een rust moment voor jezelf:
- Een kop koffie of thee en een goed boek
- Een wandeling
- Een creatieve hobby
- Een meditatief moment
- Even tijd zonder social-media en de telefoon uitzetten
De Bijbel als bron van rust.
Voor veel vrouwen is geloof een belangrijke factor in hun leven en een bron van rust. De Bijbel biedt veel teksten die over rust gaan en bieden daardoor troost en bemoediging. Een mooie tekst die kan helpen bij het vinden van rust is Mattheüs 11:28.
Kom naar Mij allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal je rust geven.
Deze tekst herinnert jou er aan dat je er niet alleen voorstaat. Je hoeft je lasten niet alleen te dragen! Jezus zegt dat je die last en de vermoeidheid bij Hem mag brengen en Hij belooft dat je dan rust zult ervaren.
Neem de tijd eens om teksten m.b.t. rust op te zoeken en die op te schrijven. Hang ze op diverse plekken in huis, zodat je ze steeds tegen komt. Zo gaat Gods Woord van je hoofd naar je hart en zal je die rust echt gaan ervaren. Laat Gods Woord als een mantel om je heen zijn en ervaar God als Mantelzorger voor jou!!
Door deze adviezen en inzichten te integreren in je dagelijks leven kun je de balans creëren tussen zorg voor anderen en zorg voor jezelf. Vergeet niet dat jij belangrijk bent en je verdient het om goed voor jezelf te zorgen!
* Anneleen Koelmans geeft met “een zachte bries” ervaringsgerichte coaching aan vrouwen die tijdelijk vastgelopen zijn en helpt hen zo om te groeien naar heelheid in zichzelf en in God. (www.zachte-bries.nl).

